Takboks på el-bil?

Takboks til elbiler – et plassbesparende alternativ eller en rekkeviddetyv?

Denne saker har tidligere blitt publisert på Dekk1 sine websider. Se saken her

Elbiler er i vinden som aldri før – ikke så rart, siden de blant annet er miljøvennlige, billige i drift og fritatt for moms og andre avgifter. Likevel er det ingen hemmelighet at mange elbiler har begrenset bagasjeplass, noe som gir turglade elbilførere en utfordring når de skal frakte utstyr og bagasje. Mange elbileiere vegrer seg nemlig for å gå til innkjøp av en takboks i frykt for at den skal redusere rekkevidden på vei til fjellet. Men har de egentlig noe å bekymre seg for?

 

Tesla Model S, med Skigurd 830T

Tesla Model S, med Skigurd 830T

Takbokser er ypperlige når man skal ha med seg mye utstyr på tur og har behov for ekstra plass, men mange, spesielt elbileiere, er skeptiske til den økte luftmotstanden de skaper. Mange er også usikre på hvilken takboks som passer best til bilen sin. Her hjelper vi deg litt på vei!

Ingen drastiske utslag på rekkevidden

Vi har tatt en prat med markedssjef i Skiguard, Kai Martin Bjerke, for å finne ut hvor mye en takboks faktisk påvirker rekkevidden til en elbil.

– Alt er med på å påvirke rekkevidden; for eksempel veien vi kjører på, dekkene, været, bilens hastighet og antall passasjerer. Derfor er det helt naturlig at også takboksen vil ha en påvirkning på rekkevidden. Da er det viktig å ha en takboks som er tilpasset bilen og plassert korrekt, sier Bjerke.

Skiguard er et norsk selskap som har over 30 års erfaring med design og produksjon av takbokser i høy kvalitet, og samarbeider blant annet tett med en rekke bilimportører og Norges Skiforbund, som stiller strenge krav til funksjonalitet. Skiguard har gjennomført egne objektive tester, hvor en importør kjørte tur/retur Oslo–Østfold over en periode på over fire uker med varierende forhold for å finne ut hvor mye rekkevidde takboksen «stjeler» fra en elbil. Resultatet bør ikke skremme elbileiere nevneverdig.

– Testene våre viser at rekkevidden til elbiler som var utstyrt med takboksen Skiguard 830T, ble forkortet med ca. fire prosent. Man kan altså fint anskaffe seg ekstra ski- og bagasjeplass, som mange savner i elbiler, uten at man trenger å bekymre seg for at elbilens rekkevidde reduseres i stor grad, sier Bjerke. 

 

Jaguar I-PACE, med Skiguard 830T

Jaguar I-PACE, med Skiguard 830T

Aerodynamikk og sikkerhet i fokus

Bjerke forteller at Skiguard er alene om å ha takbokser som er buet i hele lengderetningen i underdelen og som følger bilens taklinje, noe som er med på å redusere luftmotstanden og skape god aerodynamikk.

– Vi streber etter å ha takbokser som ligger langt bakover på taket og fanger så lite luft som mulig. Jo mer takboksen stikker frem over frontruten, desto mer luftmotstand. Dette går ut over både forbruk og støy, sier Bjerke.

Takbokser kommer i ulike materialer, primært i ABS-plast og glassfiberarmert polyester, der sistnevnte er det mest solide alternativet. Ved en kollisjon kan takboksen utgjøre en livsfarlig sikkerhetsrisiko dersom den åpnes eller løsner fra taket.

– Alle tenker veldig mye på luftmotstand og rekkevidde, men så glemmer man kanskje en viktig faktor, og det er sikkerhet – noe vi er veldig opptatt av. Takboksene våre er City Crash-testet. Det vil si at de blir kjørt i veggen med en full last (75 kilo) i 40 km/t for å teste om de holder i en eventuell kollisjon. Våre aktuelle modeller er godkjent.

Dette grunnen til at vi i Skiguard produserer solide takbokser i glassfiberarmert polyester. De ligger i tillegg lavt på taket, passer godt til bilens design og har en aerodynamisk utforming, noe som skaper vesentlig mindre luftmotstand enn andre høyere modeller.

Lurer du på hvilken takboks som passer best til bilen din? Bruk vår funksjon for å finne riktig takboks til din bil eller ta kontakt så hjelper vi deg med valget

God tur!

Jaguar I-PACE, med Skiguard 830T

Jaguar I-PACE, med Skiguard 830T

Kontakt oss

Trenger du hjelp eller har spørsmål angående våre takbokser, lastestativer eller annet?

Ikke nøl med å ta kontakt!
Benytt deg av kontaktskjemaet, eller infoen under.

Levering- og besøksadresse
Gamle Drammensvei 107
3420 Lierskogen
Vennligst fyll inn navnet ditt
Vennligst fyll in e-postadressen din
Fyll inn telefonnummeret ditt (valgfritt)
Skriv din melding her

Dette skjemaet samler inn ditt navn, din e-post og telefonummer*, slik at vi har mulighet til å besvare din melding. Les vår personvernerklæring, for en mer utfyllende forklaring på hvordan vi beskytter og behandler dine innsendte data. *Telefonnummer er valgfritt.

Sender melding
Takk for din henvendelse, vi tar kontakt så fort som mulig.